Szeptemberi hírlevél

Előző hírlevelünkben már említést tettünk a súlykorlátozó tábla kihelyezéséről Kiskassa belterületi közútjára vonatkozóan. Igyekeztünk a Gazdálkodókkal egyeztetni ez ügyben. Két ízben próbáltunk közös nevezőre hangolni az érdekeket, persze azzal, aki egyáltalán hajlandó volt eljönni a megbeszélésre. Sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy Önkormányzati fenntartásba tartozó út ide vagy oda, a vállalkozókat ez nem nagyon érdekli, hogy a tönkre tett útszakasz, hogyan és miből lesz megcsináltatva. Mindenkinek a saját érdeke az előbbre való, tisztelet a kivételnek és ezt csak két vállalkozó esetében mondható el. Természetesen az Önkormányzat sem szeretné azt alkalmazni, hogy aki belátta, csak közös összefogással tudjuk rendbe hozni az utat az fizessen, az aki arra sem tisztelt meg bennünket, hogy eljöjjön az összejövetelre az pedig szabadon, jót mulatva magában, használhatja ugyan úgy az utat. Ennek a témának még itt nincs vége, mindenképp ki fogunk okoskodni valamit, természetesen most már csak annak a két vállalkozónak a bevonásával, aki eddig is partner volt felénk. Meg fogjuk találni a megfelelő megoldást arra, hogy tovább ne terheljék „büntetlenül” az útjainkat azok, akik semmivel nem járulnak hozzá a fenntartáshoz.

De jelen pillanatban sajnos az élet más fontosabb magoldandó feladatot gördített elénk, köszönhetően a betörőknek. Felháborító és egyben elkeserítő, hogy Kiskassa a betöréssorozatairól lett híres a környéken és a hatóságok nyilvántartásában. Felháborítónak tartjuk, hogy egyes emberek ily módon szeretnének jövedelemhez jutni. Kiskassa Önkormányzata felkérte a Peterdi és az Újpetrei Polgárőr Egyesületet jöjjenek és segítsenek be a járőrőrözésben. Továbbá az Önkormányzat kezdeményezésével, a Rendőrséggel egyeztetve civil szerveződés indult a faluban. Minden éjjel vannak kint civilek is, akik járják a falut annak érdekében, hogy megelőzzük az ismételt betörést. Az emberekkel beszélgetve sajnos a lakosság nagy százalékának az a gyanúja, hogy az elkövető/elkövetők saját falunkból való lehet. Természetesen nem lehet senkire semmit ráfogni és mindenkit megillet az ártatlanság vélelme teljesen addig, amíg a bíróság ki nem mondja valakire, hogy bűnös. Reméljük jelen esetekben lesz valami kézzelfogható bizonyíték és kiderül, hogy ki volt az elkövető. Mindenesetre mindenben segíteni fogjuk a Rendőrség munkáját és minden gyanús esetről beszámolunk feléjük. Addig is tanácsoljuk a „ráérőknek” igyekezzenek munkát találni, elmenni dolgozni, akkor lesz havi jövedelem és talán el is fárad a munkában!!! Tévhit, hogy nem lehet munkát találni, igenis lehet, persze csak annak, aki akar is dolgozni! Igaz alkalmazkodni kell, minden nap meg kell jelenni és tisztességgel el kell végezni a feladatot! Na, ezeket kellene gyakorolni nem a betöréssorozatot! Akik eljárnak dolgozni, azok sem azért teszik ezt, mert unatkoznának otthon és nem is azért, hogy a betörőnek legyen mit és mikor elvinni!!!!

A 2016-os évre 13 fő közmunkásra adtuk be a pályázatot a Munkaügyi Központ felé. Továbbra is a kerti bútorok készítése lenne a fő profil. Mellette a vízelvezető árkok karbantartása a közutak rendbetétele, parlagfű irtás és minden olyan tevékenység, amely Kiskassa előnyére válik. A közmunkaprogram keretén belül is törekszünk arra, hogy Kiskassa szépüljön és az ide látogató vendég pozitív véleménnyel legyen községünkről. De igazán nehéz ezt az imázst fenntartani, ha mindig akadnak olyanok, akik porig alázzák településünk jó hírét, lásd ugye drogtermesztés most pedig a betöréssorozat. Így joggal teszi fel a kérdést az itt lakó, hogy fog ide költözni a későbbiekben olyan is aki szintén arra fog majd törekedni, hogy öregbítse jó hírünket? Mindenesetre azt valljuk, hogy ha a lakosság hatékonyan összefog az ilyen cselekedetek ellen, akkor talán kedvét szegjük az elkövetők tevékenységének!

Kiskassa Önkormányzata közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra adott be pályázatot. A pályázaton 168.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk el. Ebből a pénzből plusz az önerő hozzáadásával vásároltunk a Kultúrházba 5 db sörasztalt 10 paddal, 20 db széket és egy szekrényt. A rendezvények alkalmával így talán nem kell annyira szűkölködnünk az asztalokkal és a padokkal. Ugyanis Fényfesztiválkor is kevésnek bizonyult az asztal és a pad akkori mennyisége.

Október 10. szombat 12 órára nagy tisztelettel hívjuk a Kiskassai nyugdíjasokat a megújult nyugdíjas klub ünnepélyes átadására. A képviselő testületi tagok és a közmunkások nagyon sokat dolgoztak azon, hogy „apró pénzből” de azért szépre varázsolják a leamortizálódott épületet. A szobákból a régi korhadt hajópadló fel lett szedve és le lett betonozva az aljzat majd burkolva. Kicsit fel lett újítva a fürdő. Hideg-melegvizes mosogatóval lett ellátva a konyha. A mennyezetek gipszkartonozva lettek és még egy két aprósággal díszítettük a helységeket. Kérjük a nyugdíjasokat, tiszteljenek meg bennünket és jöjjenek el az átadásra, hisz ez az épület nekik szépült!

„Könyvtárba mentem, gyere utánam!” Október 10-én 16 órai kezdéssel a gyerekeket hívjuk-várjuk a Kiskassai Tudás Koronája Könyvtárba. Érdekes programok várják a látogatókat. Többek között gyöngyből ékszerkészítés, totó kitöltése, stb. Természetesen az anyukák, apukák is elkísérhetik a könyvtárba a gyerekeket!

Október 1-én csütörtökön volt a lakásfenntartási/települési támogatás kifizetése a Polgármesteri Hivatalban. Akik ezen a napon nem vették fel a támogatást, azok Újpetrén a Közös Hivatalban (Újpetre, Kossuth u. 113) felvehetik a pénzügyi osztályon!