Áprilisi hírlevél

Változás a háziorvosi rendelési időkben
2015. január 1.-től a siklósi ÁNTSZ átszervezte a siklósi háziorvosi ügyeletet. Így ettől az időponttól a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik az ügyelet. Eddig nem így volt, mert a háziorvosi munkaidő és az ügyelet időtartama nem fedte le a napi 24 órát, és ez veszélyeztette a betegellátás biztonságát. Az említett időponttól a következőképpen szabályozták az ügyeleti és háziorvosi munkarendet: a háziorvosok munkaideje reggel fél nyolctól délután fél négyig tart, az ügyelet pedig délután fél négytől másnap reggel fél nyolcig. Így az eddigi hétfő délutáni rendelés már az ügyeleti időbe esne, ami nem folytatható, mivel nekem is részt kell vennem az ügyeletben, és gyakran előfordul, hogy éppen hétfői napon. Ilyenkor viszont nem lenne rendelés, és ez a betegeknek nem lenne jó, mivel nem tudnák, hogy az adott hétfőn éppen lesz-e rendelés, vagy nem. De hogy a rendelésre fordított idő ne csökkenjen, ezért a hétfő délelőtti rendelés fél nyolctól déli 12 óráig tart. Többi napon az eddig megszokott rendelési idők változatlanok. Minden olvasónak jó egészséget kívánva továbbra is állok rendelkezésükre:

Dr. Nagy Péter háziorvos
Rendelési idő: Újpetre: Hétfő: 7.30 -12.00 , Kedd:7.30 – 9.00,
Szerda:7.30 – 11.00 Csütörtök: 7.30 -9.00, Péntek: 7.30 – 12.00
Kiskassa: csütörtök: 9:30-11:00
A Pécsi Egyházmegye által szervezett internetes hittanverseny 7-8. osztályos kategóriájában Pontyos István a Kozármislenyi Római Katolikus Plébánia 7. osztályos diákja első helyezést ért el. A díjat ünnepélyes keretek között Dr. Udvardy György Pécsi Megyéspüspöktől vehette át. Köszönjük Isti, hogy öregbítetted Kiskassa jó hírét! Gratulálunk!

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság híre:
2015. április 30. 16:40
A házkutatások alkalmával élő kannabisz növényeket, valamint kábítószergyanús növényi származékot is lefoglaltak a siklósi rendőrök. Büntetőeljárás indult a Siklósi Rendőrkapitányságon két férfival szemben, akik a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy kiskassai családi ház hátsó részén álló melléképület tetején összesen 121 tő kannabisz növényt neveltek.
A házkutatáskor a rendőrök a növényi egyedeket, valamint a termesztéséhez használt eszközöket lefoglalták. Ezt követően a beszerzett adatok alapján további házkutatásokat tartottak, ahol több mint 2000 gramm kábítószergyanús növényi származékot is lefoglaltak. A 35 éves N. Imre, illetve a 40 éves G. Ferenc gyanúsítotti kihallgatásukkor a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését elismerték, elmondták, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen fogyasztottak a marihuánából, amelyet saját célra termesztettek.Velük szemben – őrizetbe vételük mellett – kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatják a nyomozást. A Siklósi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsított esetében kezdeményezi az előzetes letartóztatás elrendelését.

Kiskassa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény 48.§. (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás az alábbi rendeletet alkotja:
A rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területén a jogi személyekre, a jogi személyiség nélküli szervezetekre és a magánszemélyekre terjed ki.
A kerti hulladékot pénteki napokon 9 órától 16 óráig lehet égetni. Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt. A kerti hulladékot csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen, a saját telken, illetve az azt határoló közterületen lehet égetni, ahol az égetés kárt nem okoz. A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék vagy veszélyes hulladék (műanyag, gumi, vegyszer, festék illetve ezek maradékai) nem égethető. Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos! Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos! Az égetés szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

Április 2-án, 82 éves korában elhunyt Garamvölgyi Gáborné, Szentes Mária.
„Elmegyek, mert el kell mennem, Az elválás nagyon nehéz,
Szólítottak, nincs mit tennem, Isten veled földi élet.”

Április 25-én, 74 éves korában elhunyt Szopoliga Jánosné, Szabó Borbála.
„Mikor nincs melletted senki, s úgy érzed, hogy vége, Kulcsold össze két kezed, nézz fel az égre. Ott van Ő, ki meghallgatja szíved minden bánatát,
Ott van Ő, ki megérti, hogy neked mennyire fáj.
Ő vigasztal, ha sírni lát, mert Ő vigyáz Rád.”

A gyermek életét az anya várandósságától, a gyermek felnövekedéséig végigkíséri a védőnő.
Május 1-től Krémerné Németh Hajnalka látja el Újpetre, Kiskassa, Peterd, Pécsdevecser községek védőnői feladatait.
1998. augusztus 1-től – pályakezdő kora óta – Vokány, Kistótfalu községek védőnője. 2005-ben szerzett Egészségtan tanári diplomát.
Ez év áprilisától Méhnyakszűrő védőnő.
(Többen már találkozhattatok vele korábban, Centrális terhesgondozás során, a Szülészeti Klinikán.)
Valamennyi szakterületét szereti és vallja, hogy az egészségügyi szolgálathoz elhivatottság kell.
A védőnői tanácsadás új időpontja:
Csütörtök: 10-14 óráig
Időpont egyeztetés céljából telefonos elérhetősége: 30/6396-927.
Forduljatok hozzá bizalommal!