Októberi hírlevél

Kiskassa belterületi közútján, ami önkormányzati fenntartásba tartozik be lettek foltozva a kátyúk. Vannak akik örülnek ennek, de akadnak olyanok is akik mint mindig most is elégedetlenek. Természetesen nem győzzük eleget emlegetni, hogy önkormányzati fenntartásba tartozó út, tehát ide hiába várnánk a Közút kezelőt, soha nem jön be kátyúzgatni, mint ahogy a havat sem kotorják le. Mint ismeretes azt is az önkormányzat tisztítja a pályázaton nyert kistraktorral. Az út kátyúztatása önkormányzati pénzből lett finanszírozva, ami nem kis összeget tesz ki, 1.692.656 forintba került. Horváth-Trade Kft volt a kivitelező. 57 helyszínt összesen 238 m2 felületet kellett bekátyúzni. Természetesen, mint ahogy írtuk is, igyekeztünk pályázni erre a munkára. Három pályázatot írtunk erre vonatkozóan, mind a három elutasításra került. A képviselőtestület úgy döntött, tovább nem halogathatjuk a munkát, mert a tél és az idők folyamán még nagyobb gödrök keletkeznek és így egyre többe kerül majd a felújítás. Reméljük a későbbiekben azért majd sikerül pénzt nyerni a felületkezelésre. Jövő évre vonatkozóan tervbe vettük a temetőhöz vezető út elkészítését is. Kértünk rá szakvéleményt, árajánlatot. Elsődleges feladat lesz a tükör készítése és a továbbiakban a szakszerű aládolgozás, majd úgy jöhet az út. De ez már csak a jövő évben esedékes, hisz a téli időszak alatt nem ajánlatos utat építeni, hisz nem egy évre tervezünk, hanem hosszú időre, ha már egy csomó pénzt beleinvesztálunk.

Már arról is szó volt a hírlevélben, hogy bizony ezek az utak nem a személygépjárművek miatt kerültek ilyen állapotba. Bármennyire is mezőgazdasági település, bizony akkor is meg kell találni annak a módját, hogy a nehéz gépjárművek ne nagyon érintsék Kiskassa belterületi útját. Ezek a gépek sajnos igen megterhelik az utat. Ezáltal hamarabb kátyússá válik, hisz ez az út annak idején nem ezekre a mezőgazdasági gépekre lett tervezve. Bizony, amikor a felújítás szóba került, akkor viszont a mezőgazdasági vállalkozók nem azon igyekeztek, hogy hogyan tudnának ebben segíteni a falunak, hanem az volt a nagyobb kérdés, hogy ki mennyi területtel rendelkezik és „ha én fizetek, akkor a másik miért nem”. Így az Önkormányzat arra a döntésre jutott, hogy kihelyezi a Kiskassai belterületi útra az 5 t behajtani tilos táblát egy kiegészítő táblával „kivéve célforgalom”. Célforgalomnak tekinthető az a gépjármű, aki ingatlanját közelíti meg, áruszállítás vagy szolgáltatási céllal érkezik, a menetlevélen fel van tüntetve a célirány. A mezőgazdasági gépeknek pedig biztosítva van a földes út. Minden vállalkozó meg tudja közelíteni a földjét a földes utakon. Így nem lesz terhelve az út, talán hosszabb ideig megóvható az út állaga. A Tabi-közhöz pedig egy magasságkorlátozó kaput (2,2m) fogunk kihelyezni annak érdekében, hogy a nehéz gépek ne tudjanak azon közlekedni, mert teljesen tönkreteszik.

November 14-én, szombaton 14:30 szentmise a Kiskassai Templomban. Aki teheti, jöjjön el a misére! Hamarosan kiírnak egy újabb pályázatot, melyre szeretnénk mi is bepályázni. A Plébános Úrnak pedig nyilatkoznia kell a templom látogatottságáról!

Az idén 43 m3 tűzifát nyert pályázaton Kiskassa Önkormányzata. A tűzifára az igényeket november 15-ig lehet leadni az Újpetrei Közös Hivatalba, Lazanov Anna ügyintézőnek az arra rendszeresített nyomtatványon. A nyomtatvány mellé elengedhetetlen a keresetigazolás, családi pótlékról, gyesről, stb. igazolás csatolása. A kérelem elbírálásánál ismét vizsgálnunk kell az életvitelszerűséget. A keresetigazolásnál pedig nem tudjuk elfogadni azt a nyilatkozatot, ha valakinek a férje/élettársa külföldön dolgozik, akkor kinyilatkozza, hogy nincs jövedelme. Az így nyilatkozottak további felülvizsgálatát hivatalból a NAV-hoz irányítjuk!! Aztán majd azok kiderítik, hogy a nyilatkozat mennyire fedi a valóságot!

Lassan közelednek az ünnepek. November 29-én kezdődik advent. Szándékunkba van feldíszíteni a buszfordulónál a nagyfenyőfát, mint minden évben. A fa díszítése november 28-án, szombaton 10 órakor kezdődik. A fára szívesen fogadunk díszeket, illetve mindenkit várunk a díszítésre!
Továbbá szeretnénk versenyt hirdetni a legszebb, legkreatívabb ünnepi díszbe öltöztetett utcafronti adventi ablakok, illetve ajtót díszítők között. Akik szeretnének részt venni az ablakdíszítő versenyben azok a házszám leadásával megtehetik. A versenyben résztvevő házszámokat december 14-ig kell leadni a Kiskassai Polgármesteri Hivatalban.
Az ünnepi készülődés alkalmával hirdetünk cipős doboz akciót is. Aki úgy gondolja, hogy karácsony táján szeretne egy, esetleg több, falubelijén segíteni illetve meg szeretné ajándékozni anonim módon, az megteheti. Amennyiben fog egy cipős dobozt belehelyezi az ajándéknak szánt tárgyakat, lezárja, becsomagolja, majd megcímzi annak a nevére, akinek szánja a csomagot. Az így elkészített csomagokat december 22-ig lehet elhozni a nagy karácsonyfa alá, az arra rendszeresített dobozba bele lehet tenni. A doboz tartalmát minden nap ürítik a dolgozók. Az így összejött ajándékokat eljuttatjuk december 23-án a címzettekhez.

Visszaszereltettük a lámpatesteket a temetőhöz vezető lépcső melletti két fa villanyoszlopra. A munkálatokat a Watt Kft végezte. Épp mindenszentek előtt lett kész a munka, így halottak napja alkalmából az esti órákban a temetőbe látogatóknak már nem kellett vakoskodni a lépcsőn. A lámpatestek plusz munkadíj együttes értéke 110.000,-Ft + áfába került. Egyébként kicsit érthetetlen volt számunkra, hogy annak idején egyáltalán minek szereltették le?